Recept med Hel Kyckling

1st        Hel Kyckling 2,5-3kg (Ockelbomodell)
1tsk      Salt
2krm     Svartpeppar
1st        Citron
1st        Hel Vitlök
1st        Litet knippe Bladpersilja
0,5st     Kruka Timjan
100gr    Fetaost
2-4st     Skivor Parmaskinka eller annan skinka
2msk     Olivolja
1dl        Vatten
            Bomullsgarn

Till servering:
            Pasta eller kokt potatis.


Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och torka av kycklingen, salta samt peppra den in- och utvändigt.

Tvätta citronen i ljummet vatten för att sedan dela den i 8 klyftor, ta 4 av dessa tillsammans med två skalade vitlöksklyftor, hälften av persiljan samt timjan och fyll kycklingen med detta.

Skiva fetaosten i lite tjockare stavar. Lossa skinnet över brösten med fingrarna från buköppningen. Stoppa in fetaoststavarna under skinnet. Lägg parmasinkan över bröstet och bind samman benen med bomullsgarn. Detta gör du genom att dra snöret diagonalt över bröstet och binda i vingen för att sedan fortsätta till nästa vinge och göra samma sak där, ta nu bomullssnöret rätt över bröstet och fäst vid benet. Lägg kycklingen i ugnsfast form något större än kycklingen.

Pressa resten av citronklyftorna över kycklingen och lägg dem i formen. Lossa vitlöksklyftorna och fördela dem med skal runt kycklingen tillsammans med resten av persiljan och timjan. Avsluta med att ringla över olivolja och hälla vatten i formen.

Stek nu kycklingen strax under mitten av ugnen i 60-70 min, ös kycklingen då o då.

Ta ut kycklingen och lägg den på en skärbräda. Lyft bort citronklyftor, timjan o persilja. Pressa ur vitlöksklyftorna och lägg dem tillsammans med spadet från formen i en liten bunke, mixa till slät sås. Späd eventuellt  med mer vatten och värm i mikrovågsugn.
 
Servera med pasta eller potatis och sallad.

Smaklig måltid!